7 съвета при избор на туристически обувки

7 съвета при избор на туристически обувки

Ако харесвате планински маршрути и искате да сте по-добре екипирани за походите, в днешната статия ще ви дам съвети как да направите избор на туристически обувки :)


Също като маратонките, различните туристически обувки са създадени с различни цели и функционалности. Обичате да се разхождате из екопътеки и паркове или обичате да сте по каменистите склонове на балкана? Това е най-важният въпрос, който трябва да си зададете.

Както споменах в предишната си статия „От Карлово до х. Добрила - първи опит“, при дълги планински преходи е необходимо да сте с подходящи обувки, за да се чувствате максимално комфортно и приятно от цялото изживяване. А ето и няколко съвета при избор на туристически обувки:


1. Определете вида на туристически обувки (зависи от вида разходки, които предпочитате)! 

Туристическите обувки са направени с конкретна цел. Това означава, че в зависимост от сложността на терена и условията, към които ще се насочите, характеристиките на обувката, като гъвкавост на подметката или височината ѝ спрямо глезена, са специално предназначени за нуждите на различните хора. 

Ако възнамерявате да се придържате към добре отъпкани и по-лесни пътеки, можете да си вземете леки и с разумна гъвкавост обувки. При по-малка гъвкавост краката ви се движат естествено, а при дълги пътувания това ще помогне за вашия комфорт.

Ако обаче сте в другата крайност и възнамерявате да се движите по по-неравномерни, неотъпкани или много стръмни места, то тогава ще ви трябват по-твърди обувки с добро покритие на глезена. Ако обувките ви имат по-твърди подметки, ще имате по-стабилна платформа. В по-голямата част по-високата обувка поддържа като „скеле“ глезените ви.


2. Определете материала на вашите туристически обувки: кожени или от изкуствена материя?

Благодарение на напредъка в материалите, разликите между кожени и синтетични обувки са все по-малки. В миналото можеше да се каже, че кожените обувки са по-трайни и по-лесни за грижи, докато синтетичните обувки са по-леки и по-лесни за носене. Днес обаче тези различия са по-слабо изразени. Това означава, че когато изберете чифт обувки за ходене, изборът никога не е бил по-богат и добър. Въпреки това, най-важно е удобстовто. Ако “лягат” добре по крака ви, това е отличен маркер да се доверите на избора си.


3. Дишащи и водоустойчиви обувки?

Всеки един от нас знае, че обувките трябва да са водоустойчиви, но знаете ли, че те трябва и да дишат? На този въпрос много начинаещи туристи се затрудняват, а отговорът е доста лесен -> за да може кракът ви да не се “задуши” по време на дългите преходи, е необходимо обувката да диша. ;)


4. Изберете подходяща височина на обувките!

•  Ниски обувки: подобни на обувките за бягане. Макар че те са идеални за леки и по-лесни планински маршрути в България, този вид обувки оставя глезена ви уязвим към наранявания/ навехвания. Ниските туристически обувки са най-подходящи за добре поддържаните екопътеки в България.

•  Средно високи обувки: прикрепят и придават по-добър баланс на глезена, както и по-добра защита от отломки по пътеката.

•  Високи обувки: оптимален баланс и подкрепа на глезена. Те са най-доброто решение за приключенския турист, който ще ходи на дълги преходи и често излиза извън маркировката на пътеката, преминавайки през потенциално опасен терен.


5. Изберете обувки, които да са ви удобни в края на деня (след приключване на работния ден или след физическа активност)!

Тъй като ще носите тези обувки много, ще искате да сте сигурни, че са перфектните за вас. Краката на повечето хора са склонни да се подуват през целия ден, така че най-доброто време от деня, за да премерите някои обувки/ ботуши за туризъм, е възможно най-късно или след извършване на дейност.


6. Задължително изпробвайте поне веднъж обувките, преди да отидете в планината на дълъг поход!

След като сте си купили нови туристически обувки, никога не се насочвайте директно към пътеката. Необходимо е да ги поносите известно време, за да ги „разтъпчете“. Това също ще ви даде по-добра представа дали те са най-подходящите туристически обувки за вас. Ако не са, върнете се в магазина, за да зададете още въпроси или да ги замените.


7. Поддържайте обувките и екипировката си! 

Поддръжката на обувките и екипировката е един от най-важните аспекти, които се пропускат от доста хора! За да издържат по-дълго, трябва да се грижите и да внимавате за вашите обувки, като използвате следните съвети:

• Не сушете бързо обувките си (със сешоар или точно до нагревател). Това може да доведе до появата на пукнатини, разцепване или подметките да се свият. 

• За да изсушите вътрешната им част, вземете вестник и го натъпчете вътре, след което ги оставете на топло място. Не прекалявайте с натъпкания вестник, защото може да ги деформирате.

• Почиствайте редовно калта и остатъците. 

• Ако обувките са кожени и изглеждат сухи, освежавайте ги с боя.


Избирайте разумно и следвайте максимата: „С удобни обувки може да се покори света!“
Успех!