Януарска разходка до Пампорово и Широка лъка

Януарска разходка до Пампорово и Широка лъка

Може би повечето от вас знаят, но в Пловдив през зимата рядко се случва да се радваме на сняг. Затова се запътихме към зимния курорт Пампорово, където има сняг в изобилие.


Ски курортът се намира на 85 км южно от Пловдив, в подножието на вр. Снежанка, планина Родопи. Пътуването ни отне близо два часа, защото пътят е със завои и скоростта е ограничена. Съвет към тези, на които им прилошава от много завои – гледайте напред към пътя, без да „забивате“ погледи към мобилните устройства/ таблети.
Паркирахме колата до една от кабинките, където има оборудване за ски и се запътихме да разгледаме пистата. Да отбележа, че бяхме дошли само на разходка, защото от опита ми преди година - разбрах, че не ме бива в карането на сноуборд и за да задобрея, ще ми трябва доста търпелив учител. Ски все още не съм пробвала, но и това ще се случи някой ден. 


Естествено, за неделен ден и хубаво време,  имаше много туристи. Обожавам да е слънчево времето и да има пухкав, бял сняг. Хъскита, завързани за впряг, бяха полегнали и си почиваха, изморени.
Пампорово е предпочитан курорт от много семейства, защото предлага разнообразни писти, както за начинаещи, така и за професионалисти. Почти всички писти започват от вр. Снежанка, към който се запътихме и ние. За да се достигне до него, скиорите използват лифт, а туристите като нас, които се разхождат, могат да вървят по туристическата зелена писта. Важно е да се върви отстрани и да не се пречи на каращите.


Изкачването нагоре се оказа не толкова лесно, затова се отклонявахме от пистата да си почиваме и да се насладим на хубавата природа. Толкова красота сякаш наистина се пренасяш в една бяла приказка. На места имаше табели, които показват различни маршрути, и служат за ориентир.


Бавно и славно приближавахме нашата цел – връх Снежанка и високата телевизионната кула.


Върхът е виоск 1926 м и е най-високият в района. Точно на върха се намира телевизионна кула, висока 156 м, а от нея се разкрива величествена панорамна гледка. За да се насладите на изящната красота от високо е нужно да си заплатите такса вход.Само на около 16 км от Пампорово се намира китното селце Широка лъка, което е обявено за архитектурен резерват. Къщите са автентични и във възрожденски стил. Разположени са от двете страни на реката и придават на селото приказна автентичност. Популярни сред тях са Григоровската, Сгуровската и Учиковската. В центъра на селото е ситуирано читалището „Екзарх Стефан“, където взехме марки и поставихме печат за 100-те НТО. Жената беше много любезна и ни разказа за забележителностите –  родната къща на Екзарх Стефан, който е бил православен духовник; къщата и паметникът на Капитан Петко войвода; Етнографски музей „Згуровски конак“ и църква „Успение Богородично“, която е била построена само за 38 дена.


В Широка лъка са родени едни от най-ивестните родопски певци и гайдари, именно поради тази причина селото е известно и със съхранената си музикална култура – фолклорът. Тук се намира  Национално училище за фолклорни изкуства.

Природата е уникално красива като цялата планина Родопи. Чистият въздух и вековните борове привличат все повече туристи. Интересно събитие, на което може да присъствате, е традиционният кукерски празник „Песпонеделник“, който се провежда всяка първа неделя от месец март. Целта е да се прогонят злите сили и да се даде начало на нов живот, изпълнен със здраве и плодородие. Седмицата преди това е изпълнена с допълнителни празнични събития.